Tijdens de zomermaanden een frisse duik nemen van op het terras en het hele jaar door genieten van het leven in en rondom een waterpartij. Wie van beide wil genieten kan een ecologische zwemvijver aanleggen. En de natuur doe je er zeker een plezier mee om het water te delen met een veelvoud van waterwezentjes.
Dikwijls is het plaatsen van een waterpartij een echt compromis. De ene droomt van een vijver in de tuin, de andere van een zwembad. Een zwemvijver kan beide partijen tevreden stellen en het hele gezin het jaar rond amuseren. Het grootste nadeel van een klassiek zwembad is inderdaad dat die er voor een groot gedeelte van het jaar troosteloos en vooral nutteloos bijligt. Bovendien wordt men er meer en meer van bewust dat het toedienen op regelmatige basis van chloortabletten in een zwembad (om te verhinderen dat we moeten zwemmen in groen water) ongezond en ecologisch niet verantwoord is.
Een zwemvijver in de tuin, die op biologische wijze gezuiverd wordt, is dan ook een schitterend alternatief voor een zwembad. Aan een zwemvijver valt bovendien het hele jaar rond veel plezier te beleven. Vogels komen er drinken en zich wassen. In het ondiepe filtergedeelte groeien waterplanten, die bovendien mee instaan voor de waterzuivering. Salamanders, kikkers, libellen en schaatsrijders voelen er zich thuis. Op die manier wordt het water van de zwemvijver gedeeld met heel wat andere wezens en wordt hij op een meer natuurlijke wijze geïntegreerd in de tuin dan een klassiek zwembad. In de winter hoeft hij ook niet afgedekt te worden en kan men er eventueel in de winter zelfs op schaatsen.
Opbouw
Bij de zwemvijvers van Zwemvijveraanleg ligt het zwem- en filtergedeelte naast of achter elkaar onder hetzelfde wateroppervlak zodat het geheel natuurlijk oogt. Men kan eveneens opteren voor een filter die lager ligt en dmv een waterval verbonden is aan het zwemgedeelte. Het zwemgedeelte is ongeveer anderhalve meter diep. Voor de ondergrond wordt meestal speciale rubberfolie gebruikt. De filterlagune wordt door een wal onder water gescheiden van het zwemgedeelte en tot de rand gevuld met een poreus vulkanisch gesteente. Hierin worden moerasplanten aangeplant die voor het ecologisch evenwicht en voor de helderheid van het water moeten zorgen. Speciaal hiervoor worden planten met een sterk uitgroeiende wortelstructuur geselecteerd.
Zuiver
Onderin het filterbed wordt het water van de zwemvijver aangezogen. Het passeert eerst door de dikke laag poreus vulkanisch gesteente die na het opstarten van het systeem al snel krioelt van zuiverende, zuurstofminnende micro- organismen. Die halen de voedingsstoffen uit de ontbindende afvalstoffen in het water evenals de waterplanten die de voedingsstoffen uit het water halen om te groeien. Omdat in het filterbed geen aarde of bemesting wordt gebruikt, moeten de planten en de micro-organismen al hun voedsel uit het water halen. Op die manier hebben de algen (die het water groen maken) geen voedsel om te kunnen overleven. Zodoende wordt ervoor gezorgd dat het water kristalhelder blijft.
Het gezuiverde water loopt dan via een watervalletje of onder water terug naar de vijver op een zodanige manier dat het oppervlaktevuil zoals stof , stuifmeel en bladeren naar het filtergedeelte gedreven wordt voor het in het zwemgedeelte kan bezinken.
Vissen
Een beperkt aantal visjes zoals wat goudwindes , goudrietvoorn of zelfs koi mogen uitgezet worden in een zwemvijver. Die bevuilen het water minimaal. En samen met de waterplanten maken zij de zwemvijver nog natuurlijker zodat die perfect in het geheel van de tuin opgaat. Bovendien zorgen zij ervoor dat de muggenlarven die eerder sporadisch in de vijver voorkomen, geëlimineerd worden
Aanleg
De vorm van de zwemvijver kan vrij bepaald worden, in verhouding tot de bestaande tuin.
We voorzien minimaal 1⁄4 van het totale oppervlak als filtergedeelte (moeraszone) waar we op biologische wijze door middel van waterplanten de meststoffen uit het water halen, zodat de algen niet kunnen groeien en het water kristalhelder blijft.
Als waterdichting wordt meestal EPDM-folie gebruikt. Verschillende banden worden aan elkaar gevulkaniseerd en de hoeken , plooien en vouwen worden weggewerkt. Vervolgens worden de pompen geplaatst, de filterinstallatie afgewerkt en de nodige waterplanten voorzien. De detailafwerking dient echter evenmin uit het oog verloren te worden. Zo zal men best een natuurlijk ogende trap voorzien om gemakkelijk in en uit de zwemvijver te stappen. Men kan best ook een gemakkelijk systeem om het water op peil te houden voorzien. Naar keuze kunnen bijvoorbeeld (onderwater)lampen geplaatst worden, zodat men zelfs 's nachts en bij een feeërieke verlichting kan zwemmen.
De afwerking van de vijverrand moet eveneens op een professionele wijze gebeuren om het geheel zo natuurlijk mogelijk te doen voorkomen. Er kan bijvoorbeeld ook geopteerd worden voor een houten vlonder.
Bij de aanleg van zo'n zwemvijver komt dus wel heel wat kijken. Het is dan ook meestal aan te raden om dit werk over te laten aan de gespecialiseerde ploeg van uw vijverspecialist. Het eindresultaat van het werk van Zwemvijveraanleg mag dan zeker wel gezien worden !
De eindprijs van de zwemvijver hangt hoofdzakelijk af van zijn grootte en van de gebruikte materialen. Een groot voordeel van deze biologisch gezuiverde zwemvijvers is een minimum aan lopende onderhoudskosten. We gebruiken professionele pompen met een uiterst laag verbruik waardoor de onderhoudskosten ten opzichte van een zwembad te verwaarlozen zijn.
De evolutie van de laatste jaren bestaat erin om de zwemperiode sterk te verlengen. Zo bijvoorbeeld door gebruik te maken van de ondiepe moeraszone die snel opwarmt : dit opgewarmde water wordt door de filterpomp naar het zwemgedeelte gepompt waardoor het zwemwater langer warm blijft. Zo kunnen we gedurende een langere periode van het jaar zwemmen. We kunnen die periode nog verlengen door gebruik te maken van zonnepanelen die het water extra verwarmen. Op die manier kan men bij goede weersomstandigheden tot vijf à zes maanden per jaar zwemmen.
De voordelen
Alle voordelen van een zwemvijver nog eens op een rijtje :
- zwemvijvers kunnen zeer goed en op een natuurlijke manier in de tuin geïntegreerd worden
- men hoeft zich niet aan strakke lijnen te houden
- we werken op biologische en ecologisch verantwoorde wijze, dus zonder chloor, gezond voor mens en dier
- door de warmere moeraszones en het warmte absorberend vermogen van de zwarte vijverfolie (en door eventuele bijkomende hulpmiddelen) verlengen we het zwemseizoen merkelijk
- een goed aangelegde zwemvijver vergt slechts een minimum aan onderhoud
- buiten de initiële investering bij de aanleg zijn de jaarlijkse energie- en onderhoudskosten zeer laag
- behalve zijn gebruik om te zwemmen is de zwemvijver ook steeds een natuurlijke verrijking voor uw tuin
Zwemvijveraanleg wenst U Veel waterpret en kijkplezier in uw ecologische zwemvijver !
Hulsen 89 - 2490 Balen - gsm 0475/40 44 40 - Faxnr: 014/220 440 - E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Open : enkel op afspraak !